péntek, augusztus 18, 2006

Kulináris kalandozásaim Izraelben

Ennek is eljött az ideje..
Ígéretemhez hűen, ízkalauz következik  Öveket becsatolni...

Megpróbálok egy alapos és körültekintő beszámolót összedobni ízlelőbimbóim kalandjairól.. Kezdeném egy kis ismeretterjesztéssel és néhány alapfogalommal, valamint vallásra vonatkozó szabályokkal és egyéb hasznos infókkal..

Nem igazán lehet elmondani, hogy Izraelnek lenne nemzeti étele, mert a világ minden részéről származnak annak a picinyke országnak a lakói. Vagyis minden nemzetnek megvan a saját népi eledele. Talán annyiban lehet elkülöníteni, hogy más az ashkenázi és a sephardic (ezt nemtom pontosan magyarul hogy írják, de ide tartoznak az afrikai országokból származók, valamint a közel-keleti országok zsidó leszármazottai, szfaradi vagy szefárd talán magyarul...) főzési szokásai.. Az előbbi leginkább az európai kosztra hasonlít, beleültetve a kóserság szabályait. A szfaradi pedig átvette a keleti kultúrákból a fűszeresebb, aromásabb ízeket, teljesen eltérő kajákkal. Ami az ünnepi menükben is megyilvánul, de nem szeretnék túlságosan belefolyni a vallási részletekbe, mert akkor soha nem születne meg ez a bejegyzés. Mindkét irányzatból megprobálok példákat felhozni, recepteket meg szükség esetén szívesen megosztom veletek egyéni megrendelésre.
Egy fontos dolgot kell tudni, hogy no pork -gyengébbek kedvéért- nem fogyasztanak disznót, és nem keverik a hús ill. tejtermékeket. Ami az emésztés szempontjából, nem egy utolsó dolog, hisz megkönnyíti szervezetünk metabolizmusát és nem terheli le úgy a testünk. Igaz ezen sokat vitatkoznak, de jobban belegondolva elég reálisan hangzik, képzeljük el csak, hogy milyen ha ráöntünk húsra egy kis tejet és kitesszük a gyomrunknak megfelelő hőmérsékleű helyre. Mennyivel gusztustalanabb folyamat megy végbe, mintha ha csak ezek egyik lenne.

Egy dolog azonban frankó, sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint mi itthon.. Jóóó, jóóó.. Tudom... Könnyen megtehetik, hisz ötször akkora a választék és szinte minden kapható az év minden napján. De nem csak ez, ott sokkal leleményesebbnek tartom a főzési szokásokat, rengeteg módját találják meg a zöldségek felhasználásának. Másik nagy kedvencem a saláták kavalkádja volt, bármely étterembe beülve, 5 percen belül minimum 10 féle salátát pakoltak elénk előételnek. Hehe.. sokszor ez azzal a következménnyel járt, hogy az ember jól lakott mire a főmenüt megkapta 

És most jöhetnek az irányzatok és nemzetek jellegzetes ételei..

Folyt. köv.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Alakul a molekula :)

Ugy nezem jo kis beszamolo van itten keszuloben, csak igy tovabb!

Most sajnos el kell mennem balatonra bulizni kertipartyzni es minden leheto modon jol erezni magam, de majd 3-4 nap mulva megnezem mi kerekedett ki a dologbol :D

Névtelen írta...

Mentem, lattam, buliztam, elfaradtam, de most megtertem es sasolom a recepteket, ill sasolnam, de nincs mit!

Kerem a panaszkonyvet! :)

Hat igy hogyan fogok izraeli kajat majszolni?

lyally-lyally

Névtelen írta...

Cica,

Kosz hogy kuldtel hajnalban SMS -t, de az en telom nem nokia kompatible.

Sony az egy masik kulonc gyartmany, szal az SMS ennyibol allt 'adat'

Majd csak valahogy feldolgozom :D